• Levering binnen 1-3 werkdagen
  • NL: gratis verzending boven €50

8.9138 Reviews

    Veerle van Oceonics - 29 / Jul / 2020

    EEN PLASTICVRIJ LEVEN

    Een plasticvrij leven: hoe moet dit? Sta eens stil bij al het plastic dat er per persoon per jaar (of per maand, of per dag) doorheen gaat. Een klein deel wordt gelukkig gerecycled (9%), maar het andere deel eindigt op de vuilverbranding of in de plastic soep in de oceanen. En nee, plastic brandt niet echt lekker, en ja inderdaad de plastic soep is een groot probleem voor de oceanen wereldwijd.

    EEN PLASTICVRIJ LEVEN
    BLOG

    Wat kun je nou doen om minder plastic te gebruiken? Hier een aantal tips die ik al browsend op internet heb gevonden en met je wil delen.

    Koop ten eerste niet elke keer nieuwe flesjes water maar hergebruik oude flessen. Of nog beter: koop een duurzame fles van bij voorkeur makkelijk afbreekbaar kunstmateriaal. Neem daarnaast op weg naar markt of supermarkt wat eigen tassen mee in plaats van steeds nieuwe te kopen. De derde tip: pak niet bij elke koffie op je werk een nieuw plastic bekertje! En ten vierde: koop een broodtrommel. Dan hoef je niet elke keer boterhammenzakjes te pakken. Brood meenemen is ook beter tegen al het plastic afval afkomstig van de per stuk verpakte kaas-en vleeswaren. En als je iets wilt bewaren, pak dan niet die plasticfolie, er zijn verschillende herbruikbare afdeksystemen. Zo is er onder andere een afdeksysteem van katoen te koop die net zo goed werken.

    Ook bestaan er producten waarvan je je misschien niet direct bewust bent dat er plastic in zit. In luiers zit bijvoorbeeld ook veel plastic, terwijl wasbare luiers steeds vriendelijker zijn voor de huid van je baby. Er zijn bronnen die stellen dat bijna 8% van het landelijke restafval percentage bestaat uit luiers, die weer voor een groot deel uit plastic bestaan.

    Shop ook eens bij een plasticvrije supermarkt. Hier en daar zijn ze al te vinden, afvalvrije (of afvalarme) winkels. Groente, fruit, noten, champignons, allemaal te koop en mee te nemen in eigen meegebracht verpakkingsmateriaal.

    Dit zijn kleine ideeën hoe jij en ik het thuis al beter kunnen proberen om de plastic afvalberg die we met elkaar produceren te verminderen. En als we er allemaal aan denken dan moet het gebruik van plastic afnemen. We staan op het punt van een omkering van mentaliteit.

    Dit is ook te zien aan grote bedrijven die toch geleidelijk aan volgen. Waar de supermarkt aan de ene kant de broccoli het liefst nog in plastic hult, zijn er wel geen gratis zakjes meer te krijgen. En moet er overal betaald worden voor plastic tassen; dit in tegenstelling tot papieren zakken. Hotel- en restaurantketens halen de rietjes om mee te drinken uit het assortiment en bedrijven in de levensmiddelen zoeken naar alternatieven voor plastic verpakkingen. Enerzijds vanuit marketing oogpunt, maar hopelijk ook uit inzicht dat het noodzakelijk is om de plastic berg te verminderen.

    De landelijke en Europese politiek bemoeien zich er ook mee. Dat is fijn, en goed voorbeeld doet goed volgen. Maar hopelijk ook vanuit de dichtbevolkte, armere landen in de wereld. Hier zouden wij waar we kunnen ook aan mee moeten helpen. Biologisch afbreekbare plastics worden meer en meer ontwikkeld. Maar pas op, want de huidige generatie afbreekbare plastics zou pas bij temperaturen boven de 500 C afbreekbaar zijn, en zo warm wordt de oceaan niet… Lees meer over bioplastics in onze blog erover.

    Wil je op de hoogte blijven van de rest van onze tips? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontdek meer over een plasticvrij leven!

    Laat een reactie achter

    What are your experiences? Read or write a review here.

    *Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

    * Verplichte velden

    Recente artikelen

    Het laatste nieuws op ons blog

    • MINERALE VS. CHEMISCHE FILTERS
      23 / Apr / 2023

      Veerle van Oceonics - 29 / Jul / 2020

      MINERALE VS. CHEMISCHE FILTERS

    • DE ZON EN ZONBESCHERMING
      22 / Apr / 2023

      Veerle van Oceonics - 29 / Jul / 2020

      DE ZON EN ZONBESCHERMING

    • ONZE PLASTICVRIJE BEAUTY DAGROUTINE
      28 / Apr / 2021

      Veerle van Oceonics - 29 / Jul / 2020

      ONZE PLASTICVRIJE BEAUTY DAGROUTINE

    • NATUURLIJKE HAARVERZORGING - HET IS EVEN BIKKELEN:
      02 / Feb / 2021

      Veerle van Oceonics - 29 / Jul / 2020

      NATUURLIJKE HAARVERZORGING - HET IS EVEN BIKKELEN:

    • DE PLASTICVRIJE TANDPASTA SMILE
      29 / Aug / 2020

      Veerle van Oceonics - 29 / Jul / 2020

      DE PLASTICVRIJE TANDPASTA SMILE

    • HOE WERKT EEN SAFETY RAZOR?
      29 / Jul / 2020

      Veerle van Oceonics - 29 / Jul / 2020

      HOE WERKT EEN SAFETY RAZOR?

    • EEN PLASTICVRIJ LEVEN
      29 / Jul / 2020

      Veerle van Oceonics - 29 / Jul / 2020

      EEN PLASTICVRIJ LEVEN

    • JOUW HOME SPA IN 5 STAPPEN
      11 / Apr / 2020

      Veerle van Oceonics - 29 / Jul / 2020

      JOUW HOME SPA IN 5 STAPPEN

    • WAAROM BIOPLASTIC OOK NIET DE OPLOSSING IS
      19 / Feb / 2020

      Veerle van Oceonics - 29 / Jul / 2020

      WAAROM BIOPLASTIC OOK NIET DE OPLOSSING IS

    • WORD BEWUST OVER JÓUW PLASTIC GEBRUIK
      05 / Feb / 2020

      Veerle van Oceonics - 29 / Jul / 2020

      WORD BEWUST OVER JÓUW PLASTIC GEBRUIK

    Inloggen

    Wachtwoord vergeten?

    • Al je orders en retouren op één plek
    • Het bestelproces gaat nog sneller
    • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen
    Oceonics 9.3 / 10 - 97 Reviews @ Kiyoh
    Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »